HTML

Hole in one - vagy amit akartok a golfról

Gondoltam, kipróbálom. A golfozást és a blogolást is. Mindkettőben kezdő vagyok, tehát bizton számíthatunk szórakoztató mozzanatokra... Egy kezdő golfozó viszontagságai

Golf szakkifejezések és elnevezések

2008.06.15. 19:06 golfozó

Elöljáróban annyit, hogy az alábbiak nem biztos, hogy a legpontosabb és kőbe véshető definíciók lesznek. De remélem érthetőek és szemléletesek. Folyamatosan bővítem.

Amiket magyarul használunk:

Pálya: A teljes pálya 18 szakaszból (lyuk) áll és szinte mindig PAR72-es. A hossza úgy 6-7km körül van (ez még egyazon pályán is változik a különböző színű elütőkre számolva). Területe több 10 hektár (akár 200ha is lehet). A legnagyobb épített sportpálya. Ennek lejátszása jó esetben is (sovány vaddisznó vágtában) 3 óra. Felületét természetes és épített akadályok tarkítják (hogy még véletlenül se legyen túl könnyű az életünk).

Szakasz: Az elütőtől a lyukig tart.  

Lyuk: Szűken :) vett értelemben (hole) az, amibe a labdát kell bejuttatni. Átmérője 108mm, mélysége min. 101mm. A greenen helyezkedik el. Tágabb értelemben 1 szakasz a pályán. Zászló lengedez benne rajta a szakasz számával. Ez megkönnyíti a célzást. Amikor már a lyukra megy az ütés a zászlót kiveszik.

Elütő: Az a hely, ahonnan a szakasz elején indítjuk a játékot. Különböző színűek vannak …
A szinek függvényében a szakasz és így a pálya hossza is változik.

Ütő: Na, ez 1 bővebb téma. Nyilvánvalóan arra szolgál, hogy a labdát továbbítsuk vele a lyuk felé (jó esetben). Angolul club a neve. Vannak azok, amikkel a labdát repülésre késztetjük (ennek két csoportja van a fa /wood/ és a vas /iron/ és ezek kombinációja /hybrid/) és van az, amivel gurítjuk (putter). Anyaguk és kialakításuk sokféle. Az ütés távolságát az ütő fejének a dőlésszöge határozza meg.

Vas: Azok az ütők, amiknek a feje tömör fém (többnyire rozsdamentes acél). A bővebb vas szettek 3-SW-ig terjednek.

Fa:

Akadály:

Gurítás:

Labda: Jellegzetes gödrös felszínű 42,6mm átmérőjű kemény műanyag labda. A tömege 46gramm. Többféle minőségben gyártják a gyakorló (range) labdától a profi versenylabdáig. A minőséget jellemzi a pontosság és a távolság. 2, 3 vagy 4 rétegű lehet. A felületét 366 kis gömbszerű mélyedés (dimple) borítja. Ezek biztosítják a repülés közben a stabilitást, így a rücskös labda messzebbre repül, mint a sima. Persze ez a mai, korszerű formája, régen pl. bőrből készült és külön szakma volt a labdakészítő. A pályán használt labdák felületét gyárilag is ellátják márkajelzéssel és számozással, ezzel segítve az azonosítást. Kép a fejlécben :)

 

Az angolok:

Hole in one: Ez 1 igen ritka dolog. Azt az ütést hívják így, amikor az elütőről közvetlenül a lyukba találunk, tehát 1 ütéssel teljesítjük a szakaszt. Ez azért nem semmi, mert ha csak a PAR3-as szakaszokat nézzük, akkor is min. 120m-ről kell egy 10-11cm-es lyukba találni! A versenyeken soxor külön díjat tűznek ki a hole-in-one-ra. 1 kis szemléltető péda a nehézségre: ha a lyuk 100m-re van, akkor először is akkorát kell ütni, nem kisebbet és nem nagyobbat. És az irány: ha 1°-kal eltér az irány, az majdnem 2m-rel megy a lyuk mellé :(

Course: 

PAR:

Fairway: a pályának az a része, amelyen célszerű a játékot folytatni. Jól karbantartott, nyírt fűvel borított. A szakasz hosszát a fairvay középvonalában mérik. Itt a távolságokat jelzik (a klub szabályzatában leírt módon). A pálya többi része a rought (az elütőt és a green-t kivéve). Ezen a részen is sok időt töltünk, többnyire a félrement labdák keresésével.

Flight: azokakik egy csoportban játszanak. Max. 4 fő lehet.

Driver:

Green: A lyuk körül lévő különösen gondozott és jó minőségésű gyep. Versenyekre nyírva  a fű magassága csak pár milliméter. Elhelyezkedése a pályán vmint nagysága és alakja roppant változatos. Minőségének megóvása érdekében csak úgy átsétálni vagy golfkocsit áthúzni rajta nem szabad. Szerintem aki golfautóval rámenne, azt a helyszinen ráhúznák a zászlórúdra. Még a környékét is nagy ívben kerülni kell. Még itt.

Chip: röviden itt

Putt:

Putter:

Pitch: röviden itt

Wedge:

Range:

Handicap:

Score card: Ezen vezethetjük a pályán az eredményünket. Ami mindíg rajta van: a szakaszok sorszáma, hossza a különböző színű elütőktől, PAR és HCP. A kártya hátoldalára általában a pálya térképét is rányomtatják. Versenyen a flight-ban lévők egymás kártyáját vezetik.

 

Szólj hozzá!

Címkék: magyarázat golf szakkifejezés

A bejegyzés trackback címe:

https://holeinone.blog.hu/api/trackback/id/tr20521816

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása